POCITY FILM FEST OTVORÍ UPÍR

08.10.2013 Prešov

Filmovú prehliadku POCITY FILM FEST, ktorá sa 10. – 13. októbra po štvrtýkrát uskutoční v Prešove pod záštitou primátora Pavla Hagyariho, otvorí kultový nemý horor z roku 1922 Upír Nosferatu.

Najdesivejší upír filmovej histórie príde na festival sprevádzaný kapelou. Spojenie legendárneho filmu a koncertného vystúpenia sľubuje jedinečný zážitok. "Našou snahou bude zachovať dramatickú atmosféru filmu, ktorej nostiteľom je hlavná postava - upír Lord Orlok," uviedol pianista Peter Kočiš z kapely CoCo Cafe, ktorého hudobne doplnia Lukáš Kolivoška na basu a poľská speváčka a flautistka India Czajkowska.

Festival pokračuje v piatok, 11. októbra, novým filmom ZÁZRAK slovenského tvorcu Juraja Lehotského. „Rád odkrývam nové životy, iné životy. Zamýšľam sa nad ich zmyslom a hľadám ich hodnotu. Inšpiráciou pre film bol príbeh dievčaťa, ktoré som stretol. Bolo ešte dieťaťom, ktorému sa zrútil celý svet. Chcel som vidieť život tejto dievčiny taký, aký je. Žiť jej život s jej malým tajomstvom, v plnej jednoduchosti a obyčajnosti. Chcel som byť blízko pri nej," hovorí režisér o filme, ktorý momentálne reprezentuje Slovensko na zahraničných festivaloch. Veselšiu tvár domácej reality ponúkne dokumentárny film ČASOZBER. Stručný a vtipný sprievodca hudobnou kariérou výnimočného gitaristu, skladateľa a hudobného producenta Andreja Šebana. Zavedie nás na slovenské koncertné turné k rovnomennému albumu Časozber (2011). Piatkový záver bude patriť neuveriteľnému príbehu vo filme PÁTRANIE PO SUGAR MANOVI. Táto „detektívka“ si právom vyslúžila Oscara za najlepší dokumentárny film na tohtoročných Oscaroch. Film zaujme nielen svojim spracovaním, ale najmä skvelou hudbou, pre nás dosiaľ neznámeho, Rodrigueza.

„Počas celého festivalu budú môcť diváci zhliadnuť tituly, ktoré sa do bežnej slovenskej distribúcie nedostávajú, kvalitou však prekonávajú multiplexový mainstream,“ hovorí dramaturgička festivalu Nina Šilanová. K ťahákom bude patriť rumunská dráma POZÍCIA DIEŤAŤA, ktorá hneď po svojej medzinárodnej premiére získala Zlatého medveďa a Cenu FIPRESCI na MFF v Berlíne 2013. Film tvrdo a bez škrupulí odhaľuje morálny rozvrat spoločnosti peňazí a bezútešný stav štátnych inštitúcií súčasnosti.

Lákadlom budú snímky ÚNOS a ČIERNA VDOVA. Veľká osobnosť súčasnej dánskej kinematografie Tobias Lindholm prináša strhujúci psychologický thriller mužskej posádky nákladnej lode, ktorú prepadnú somálski piráti v Indickom oceáne. Životy jednotlivých členov posádky sa náhle ocitajú v rukách Somálcov a stávajú sa len predmetom neľútostného vyjednávania pirátov s vládou, sídliacou v Kodani. Film ČIERNA VDOVA sa venuje aktuálnej téme palestínsko-izraelských vzťahov a fenoménu teroristických útokov. Sugestívne vykresľuje morálnu dilemu arabsko-izraelského chirurga, potýkajúceho sa s obvineniami jeho manželky zo samovražedného teroristického útoku. Keď objaví manželkin list na rozlúčku, zrúti sa mu celý doterajší svet. Čelí zložitým životným otázkam, stráca doterajšie ilúzie a začína si uvedomovať, že doteraz žil v umelo vytvorenej realite, ktorej súčasťou bola neznáma žena.

Festival sa vracia k tradícii neskorovečerného hororu. TUCKER & DALE vs. ZLO je jednou z najlepších žánroviek posledných rokov. Skvelá komédia s krutými hororovými elementami sa medzi fanúšikmi stala udalosťou. „Najzábavnejší horor od Zombieland!“. Nielen fanúšikovia filmovej klasiky by si v sekcii Kultové Pocity nemali nechať ujsť skvelý návrat do filmovej histórie. Legendárna noir snímka SUNSET BOULEVARD z roku 1950 je dodnes považovaná za jeden z najlepších filmov všetkých čias. Počnúc nezabudnuteľnou úvodnou scénou až po nevyhnutné naplnenie tragického osudu je film dokonalou výpoveďou o temnej a zúfalej stránke Hollywoodu. Všetci túžia po niečom, čo nemôžu získať, ale so sebazničujúcim odhodlaním sa o to stále pokúšajú.

Pestrý filmový program doplní 13.10. hudobný koncert kvinteta zo St. Peterburgu IVA NOVA v kaviarni Christiania.

Akcia občianskeho združenia PO. CITY v spolupráci s PKO a občianskym združením Rutenicart sľubuje počas všetkých štyroch dní premietania v prešovskom kine Scala a Divadle Alexandra Duchnoviča atraktívnu ponuku aj pre najnáročnejších milovníkov filmu a hudby.

Viac informácií a podrobný program nájdete na www.po-city.sk .
 
Veronika Kmetóny Gazdová, PhDr.
 

Vyberte región